Versteend hout

Verschillende soorten versteend hout

Bij ons vindt u bijzondere stukken versteend hout uit verschillende vindplaatsen van over de hele wereld. Wilt u meer te weten komen of bent u benieuwd naar onze exclusieve collectie versteend hout? Hieronder staat meer informatie.

Hoe ontstaat versteend hout?

Over de hele wereld kennen we een aantal bossen van versteende bomen.

Het grootste en meest beroemde bos van versteend hout ter wereld is het “Petrified Forest” in Arizona.  Daarnaast zijn er bossen van versteend hout gevonden in Madagascar, op Java, Indonesië en in het noordoosten van Brazilië.

De meest waarschijnlijke theorie dat de bomen in Arizona en op Java zo massaal en perfect versteend zijn, is dat daar een reusachtige meteorietinslag heeft plaatsgevonden. Hierdoor is het hele woud op deze plaatsen zeer abrupt door een dikke laag stof bedekt, waardoor de bomen van zuurstof werden afgesloten. Daarna is er een proces op gang gekomen waarbij siliciumrijk water langzaam door het houtweefsel heen sijpelde. Het silicium bond zich later aan de zuurstof uit het water en vormde SiO2 oftewel kwarts. De kwarts nam de plaats in van de houtvezels en zodoende veranderde er nagenoeg niets aan de houtstructuur: alle houtcellen verdwenen en er zijn minuscule kwartskristalletjes voor in de plaats gekomen. Soms heeft het kwarts in kleine holten de ruimte gekregen om grotere kristallen te vormen, die soms met het oog waarneembaar zijn.

De reden dat in Madagascar de bomen zo massaal en perfect versteend zijn, heeft met een reusachtige vulkaanuitbarsting te maken. Hierdoor zijn de bomen bedekt door een dikke laag as en werden zo van zuurstof afgesloten waarna het versteningsproces hier kon beginnen.

Het noordoosten van Brazilië is waarschijnlijk na een meteorietinslag onder de zeespiegel gezonken en bedekt door een kilometers dikke laag sediment. Door plooiingen en breuken in de aardkorst is op sommige plaatsen het gesteente uit die tijd weer aan de oppervlakte gekomen.

Veel versteend hout is zo perfect geconserveerd dat de oorspronkelijke houtstructuur volledig bewaard is gebleven waardoor zelfs de jaarringen te onderscheiden zijn. De diverse kleurschakeringen zijn veroorzaakt door allerlei zeer kleine natuurlijke verontreinigingen van het kristalrooster met metaaloxiden. Vooral het versteende hout afkomstig uit Arizona heeft schitterende kleuren en wordt daarom ook wel “rainbow wood” (regenboog hout) genoemd.

Hoe te bewerken?

De bewerking van versteend hout is niet eenvoudig. Allereerst moet het ruwe materiaal geselecteerd worden omdat niet alle stukken solide genoeg zijn om te zagen. De meeste stammen hebben grotere of kleinere barsten zodat ze bij het zagen uiteen vallen. Door de hardheid van het materiaal is het zagen zeer bewerkelijk en dus zeer kostbaar. Alleen perfect gezaagde schijven kunnen later perfect gepolijst worden. Het kost ongeveer 100 manuren om een schijf van 50 cm diameter door te zagen. Het polijsten kan alleen handmatig gebeuren en is ook zeer arbeidsintensief. Er zijn nog maar weinig mensen die versteend hout goed kunnen zagen en polijsten.

De kant en klare schijven worden niet alleen in collecties van musea opgenomen maar zijn ook zeer gewild als muurdecoratie of als tafelblad. Door de hardheid van het materiaal komen er geen krassen in.

De laatste jaren zijn er ook mensen die versteend hout als beleggingsobject zien. Met name als het gaat om grote stukken uit “Petrified Forest” in Arizona. Dit is een Nationaal Park waaruit niets weggehaald mag worden. Het hout wat nu nog op de markt is, komt uit oude voorraden of uit sporadische vondsten net buiten de grenzen van het park.

U kunt online meer informatie opvragen over onze collectie Versteend hout.

Kom snel langs bij st1 gallery

Wij hebben een grote collectie grote stukken versteend hout. U kunt langsgaan op afspraak. Op zaterdag is er geen afspraak nodig en is st1 gallery geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Op deze pagina vindt u een aantal  stukken versteend hout uit onze voorraad.